Tehnica in tempera cu emulsie de ou

Aceasta tehnica este una dintre cele mai vechi metode in pictura. 


Galbenusurile din oua de gaina contin o substantă apoasă, cleioasa numita albumină, un ulei non-secativ numit ulei de ou, si lecitină, lipidele sau substante grase fiind unele dintre cele mai eficiente substante emulgatoare sau stabilizatoare în natura.

Numeroase instructiuni de utilizare in tehnica temperei cu ou au ajuns la noi din toate perioadele artei europeane.

Tehnica traditionala de galbenus de ou pur este pregatita si prezentata mai jos:

Vitralii

Vitraliu cu tema florala
Tehnica: vitraliu aparent
Banda de plumb lipita de sticla
Culori cu fuziune 



Icoana Sf. Ap. Andrei



Dimensiuni: 21x 29 cm
Suport: lemn de tei pregatit cu clei de oasesi praf de creta
Tehnica: Tempera cu emulsie de ou
Protectie: vernice din rasini naturale

29 august. Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 29 august. Este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie incepe un nou an. Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. 

Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.

Sf Efrem cel Nou de la Nea Makry


Sfantul Efrem cel Nou - Marele Mucenic din Nea Makri - este un Mare Sfant (descoperit recent) al Bisericii Ortodoxe, care este cunoscut in toata lumea atat pentru marea sa putere facatoare de minuni, cat si pentru rapiditatea ajutorului sau, fiind supranumit "Super-Grabnic Ajutator in toate nevoile". Sfantul Efrem cel Nou mai este recunoscut si ca SALVATOR al celor DEZNADAJDUITI si ca OCROTITOR al celor DEPENDENTI de DROGURI.

Ilie, sfantul care aduce ploaia

Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul este sarbatorit pe data de 20 iulie. Sfantul Ilie a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi, care locuia in cetatea Tesve, din Galaad (Israel). De la numele acestei cetati, avem si numele prorocului de Tesviteanul. Se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii, daca tinem seama de faptul ca ziua praznuirii sale este insemnata in calendar cu rosu, insemnare ce nu apare in acest fel la niciun alt proroc.

Pictura in tempera - "Femeie"

Pictura pe lemn compozit.
Dimensiuni: 21 x29 cm
Tehnica: tempera cu emulsie de ou
Vernis: din rasina naturala

Icoana cu Fericitul Augustin si Fra Angelico

Icoana realizata pe material compozit in tehnica "tempera cu ou". Personajele sunt incadrate de un sipet in relief in forma de ogiva (arc frant) caracteristic catolic. Fundalul a fost placat cu foita de aur de 18K, dupa care a fost aplicata o patina antichizanta.
Icoana este protejata cu vernis din rasini naturale.

29 aprilie - Sfintii Petru si Pavel

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti pe 29 iunie. Din viata acestora aflam ca tot omul este chemat la mantuire. Uneori spunem despre cei cu studii ca nu pot gusta viata dumnezeiasca, pentru ca pun mai mult pret pe mintea lor si mai putin pe lucrarea lui Dumnezeu. 

Sa parasim aceste ganduri. Sa luam seama la Pavel, persoana foarte cultivata. Alteori, graim ca e greu pentru un om lipsit de studii sa inteleaga tainele lui Dumnezeu. Nici aceste ganduri nu trebuie cultivate. Sa privim la Petru, un simplu pescar.

Rusaliile - Pogorarea Sfantului Duh

La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Invierea Sa, praznuim Rusaliile - Pogorarea Sfantului Duh, cunoscuta si sub denumirea de Cincizecime. Anul acesta praznuim Pogorarea Sfantului Duh pe 3 aprilie. Ca vechime, Rusaliile coboara pana in veacul apostolic. In primele secole crestine, praznicul Cincizecimii era o dubla sarbatoare: a Pogorarii Duhului Sfant si a Inaltarii lui Hristos. In jurul anului 400, cele 2 sarbatori s-au despartit una de cealalta.

Esti un exemplu bun pentru copiii tai?


Era o anecdota...
 ... intr-o iarna, cu zapada un barbat beat vine acasa seara si (binenteles) este luat la cearta de femeia lui. Acesta satul de cicaleala se furiseaza prin spatele casei si pleaca inapoi spre carciuma. Mergea cu pasi mari dar foarte atent sa nu faca zgomot sau sa cada. La un moment dat aude un alt scartit de pasi in zapada. 
Se intoarce si il vede pe baiatul lui care se chinuia sa sara in urmele lasate de el. 
Cand il vede il intraba furios: Ce faci aici?! 
Si baiatul nevinovat iispune... MERG PE URMELE TALE! 
In acel moment barbatul si-a dat seama ce fel de exemplu era el pentru copilul lui. S-a intors acasa si de atunci nu a baut 
Morala:
Ai grija ce faci! Copilul tau vede in tine un exemplu. Poti suporta sa stii ca tu esti motivul esecului lui?
 
Stii ca apropiera ta pentru fumat, pentru alcool pentru pentru lipsa de respect fata de aproape, pentru respectul fata de partenerul de viata, pentru lipsa de grija fata de natura, pentru lipsa de respect fata de valori, fata de suflet, poate sa influenteze viitorul copilului tau?! 
Avem tendinta sa trimitem copii la balet sau la meditatii de tot felul insa uitam sa fim noi insine pedagogii de care are nevoie cu adevarat.
Este o modalitate foarte buna de a-ti analiza propria persoana sa vezi ce incapacitati sau lipsuri ai. 
Trebuie doar sa vezi ce ii ceri copilului tau.

Mai jos poti viziona un film reprezentativ

Trezeste-te! Pana nu va fi prea tarziu!!!

21 mai. Sfintii Constatin si Elena

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. Potrivit marturiilor lui Eusebiu si Lactantiu, in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui).

Cum se scrie corect – Iisus sau Isus?

Preluare din fituica.ro: "În urmă cu mai mulţi ani, un student din Cluj mi-a atras atenţia supărat, arătînd spre titlul unei cărţi pe care o ţineam în mână. A explodat, pur şi simplu, cu un aer de expert: „Isus se scrie cu doi I. 

A scrie Isus cu un I e o blasfemie. Mi-a spus mie preotul din sat că Isus cu un I înseamnă măgar.” 

23 aprilie. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe

Sfantul Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, din parinti crestini. A trait in vremea imparatului Diocletian (sec. al IV-lea). Datorita vitejiei si victoriilor sale, ajunge conducator de armata.

In anul 303, imparatul Diocletian va incepe lupta impotriva crestinilor. Au fost daramate lacasuri de cult, interzise adunarile crestinilor, arse cartile sfinte, iar cei ce refuzau sa aduca jertfa zeilor erau ucisi. In fata acestei situatii, Sfantul Gheorghe nu se fereste sa-si marturiseasca credinta in Hristos, motiv pentru care va fi intemnitat. Va fi supus la diverse chinuri: loviri cu sulita, tras pe roata, ingropat in var, lespezi de piatra puse pe piept, etc, dar nicio tortura nu l-a facut sa renunte la credinta sa.

Izvorul Tamaduirii

Izvorul TamaduiriiIzvorul Tamaduirii, sarbatoare inchinata Maicii Domnului, este praznuita anul acesta pe 20 aprilie. Nu are data fixa. Ea este trecuta in calendar in vinerea din Saptamana Luminata, prima dupa Sfintele Pasti. La originea acestei sarbatori se afla o minune petrecuta in apropierea Constantinopolului. 

Potrivit Traditiei, un orb a primit vederea dupa ce s-a spalat cu apa unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorita imparatului Leon (457- 474), pe atunci neincoronat, care implineste descoperirea facuta de Maica Domnului: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape. Patrunde, Leone, mai adanc in padure si, luand cu maini apa tulbure, potoleste cu ea setea orbului si unge cu ea ochii lui cei intunecati".

Saptamana Mare din postul Pastelui

In Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului, Sfintii Parinti au randuit sa se citeasca Pilda celor zece fecioare.

Aceasta pilda ne prezinta zece fecioare, cinci "intelepte" si cinci "neintelepte", care se pregatesc pentru nunta. In Noul Testament, intalnirea cu Hristos este asemanata unei nunti. Hristos se numeste pe sine "mire", iar Apostolii poarta numele de "prietenii mirelui". Mireasa lui Hristos este Biserica.

1 aprilie. Sfanta Maria Egipteanca

Sfanta Maria Egipteanca este cinstita de Biserica Ortodoxa pe 1 aprilie si in cea de-a cincea Duminica a Postului Sfintelor Pasti. A trait in a doua jumatate a secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea. A murit in anul 431, in timpul imparatului Teodosie cel Tanar.

Maria Egipteanca s-a nascut in Egipt. La varsta de 12 ani si-a parasit parintii si a mers in Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viata desfranata. La varsta de 29 de ani, paraseste Alexandria si ajunge la Ierusalim. Pretextul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt si Libia, care calatoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Injumatatirea Postului Mare

Injumatatirea Postului Mare cade intotdeauna in ziua de miercuri a saptamanii a patra, altfel spus, in miercurea de dupa Duminica Sfintei Cruci. Din punct de vedere teologic, intreaga saptamana a injumatatirii postului este infatisata in Triod ca o "saptamana purtatoare de cruce". Sfintii Parinti au randuit ca aceasta saptamana sa fie inchinata Sfintei Cruci celei aducatoare de viata "spre a ne odihni, a rasufla si a ne face pe noi cei osteniti sprinteni si usori pentru restul ostenelii”.

Rugaciunea iconarului

Pentru cel care voieste a deprinde mestesugul zugraviei, sa se faca pentru el rugaciune catre Domnul Iisus Hristos, (in ziua de Pasti. dupa slujba Vecerniei, in prezenta mesterilor si calfelor. Ucenicul sa se inchine inaintea icoanei Nascatoarei de Dumnenezeu, iar preotul dand binecuvantarea ("Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie"), sa rosteasca rugaciunile incepatoare si aceste tropare:

Interviu pentru National Magazin. Arta de a fi artist

       Mihai Ladunca, nascut la 25 iulie 1980 intr-o familie de preoti, a urmat cursurile Facultatilor de Teologie si Arte Plastice cu specializarea Pedagogie si Arta Decorativa. 

In prezent director de Marketing la Scorpion, dealer Volkswagen si Audi din Vrancea, iar in paralel cu activitatea de marketing realizeaza lucrari religioase precum icoane, vitralii, mozaicuri sau restaurari. Se va lasa descoperit putin cate putin, raspunzand pozitiv initiativei noastre.

National Magazin: Pasiune pentru pictura sau hobby ?

Citeste mai mult

9 martie - 40 de pahare ?!

9 Martie - Este pacatos obiceiul practicat de unele persoane,ca de Sfintii 40 de Mucenici - pe care Biserica ii praznuieste pe 9 martie - sa bea 40 de pahare de vin. Am auzit ca se beau 44 de pahare, adaugandu-se fara nici o explicatie 4 pahare lacomiei la bautura.

Sfintii 40 de mucenici

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Icoana - Fecioara Maria cu Pruncul si SF Anton cu SF Nicolae


Icoana Fecioara Maria cu Pruncul Iisus


Medicina si pruncul

In ultima vreme, probabil in ultimii 20-30 de ani, s-a dezvoltat - sau a fost introdusa - in societate, conceptia conform careia medicina este disciplina care se ocupa cu producerea si mentinerea vietii. Analizand cu atentie practicile medicale actuale, observam ca tot procesul dezvoltarii sarcinii - de la conceptie si pana la nastere - este intesat de analize, controale, teste statistice, teste intrusive etc. 

Duhovnic sau psiholog

Lipsa banilor, neincrederea in propriile puteri, grijile, conflictele familiale etc, sunt motive din cauza carora, unele persoane ajung sa nu mai aiba parte de liniste. Pentru redobandirea ei, ni se recomanda din partea unora duhovnicul, iar din partea altora psihologul.

Postul Sfintelor Pasti

Postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 27 februarie. Acest post, fiind cel mai lung si cel mai aspru din posturile de durata intalnite in Biserica Ortodoxa, este cunoscut si sub denumirea de Postul Mare. Tinand seama ca el aminteste si de postul celor 40 de zile tinute de Hristos inainte de inceperea activitatii Sale mesianice (Luca IV, 1-2), a primit si numele de Paresimi. In vechime, Postul Sfintelor Pasti avea menirea de a-i pregati pe cei ce urmau sa primeasca botezul in noaptea Invierii.

Saptamana Alba

Saptamana AlbaIncepand cu 20 februarie, ortodocsii intra in "Saptamana Alba sau a branzei". In aceasta saptamana nu se mai consuma carne, iar in zilele de miercuri si vineri se face dezlegare la oua, lapte, branza si peste. In calendarele bisericesti, pentru aceste zile apare mentiunea "harti", un termen popular care desemneaza zilele de dezlegare a postului.

2 februarie. Intampinarea Domnului

Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mantuitorul este dus la Templu din Ierusalim, de Fecioara Maria si dreptul Iosif, pentru implinirea Legii, care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie inchinat lui Dumnezeu in a 40 a zi de la nastere, in amintirea pruncilor israeliti salvati de la moarte, prin sangele mielului pascal (Iesirea 11 si 13).

Curs de iconografie

 Te-ai gândit vreodată cum se realizează o icoană? Ştii de câtă voinţă, credinţă sau talent ai nevoie?

   Îţi propun să experimentezi personal acest sentiment participând la un curs de iniţiere în tainele icoanei. Acest curs se va avea 10 sau 20 de sedinţe în functie de ceea ce vrei să dobândeşti.
Cursul se va desfăşura miercurea între orele 18.00 şi 20.30 şi sâmbăta între 14.00- 16.30.


Daca esti interesat suna la 0729 037 393 si cere mai multe detalii.

Aici gasesti pasii de lucru ai unei icoane bizantina pe care poti sa o realizezi si tu!

Aruncarea crucii in apa de Boboteaza

Aruncarea crucii in apa de Boboteaza este un obicei care se pastreaza atat in sate, cat si in orase. Dupa incheierea slujbei din ziua Botezului Domnului, oamenii pornesc in procesiune impreuna cu preotul catre o apa curgatoare. Preotul sau arhiereul, arunca o cruce in apa, iar tinerii se scufunda pentru recuperarea ei.

6 ianuarie. Botezul Domnului - Boboteaza

Pe 6 ianuarie praznuim Botezul Domnului, cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza. Botezul Mantuitorului in Iordan, poarta si denumirea de "Epifanie" sau "Teofanie", termeni care provin din limba greaca si inseamna "aratare", "descoperire". De ce aratare sau descoperire? Pentru ca in momentul in care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat in chip de porumbel si a stat peste El, iar Tatal a marturisit: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!" (Matei 3, 17). In acest sens, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: "Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor cand S-a nascut, ci cand S-a botezat".