Tehnica in tempera cu emulsie de ou

Aceasta tehnica este una dintre cele mai vechi metode in pictura. 


Galbenusurile din oua de gaina contin o substantă apoasă, cleioasa numita albumină, un ulei non-secativ numit ulei de ou, si lecitină, lipidele sau substante grase fiind unele dintre cele mai eficiente substante emulgatoare sau stabilizatoare în natura.

Numeroase instructiuni de utilizare in tehnica temperei cu ou au ajuns la noi din toate perioadele artei europeane.

Tehnica traditionala de galbenus de ou pur este pregatita si prezentata mai jos:


Cum să faci

Incearca sa spargi coaja oului la jumatate. Te poti ajuta de un cutit.
Separa galbenusul de albus.

Poti sa o faci deplasand alternativ continul dintr-o parte in alta lasand sa se scurga albusul; sau il asezi intr-un separator de galbenus sau... cum te pricepi tu mai bine.

După ce a fost separat galbenusul trebuie asezat usor pe un prosop de hârtie să se usuce stratul de albus si cea mai mare parte chalaza si invelisul chelos (una dintre corzile care sustin membrana galbenusului de ou; un fel de cordon ombilical si placenta).

Apoi, cu mare atentie, extrageti galbenusul intr-un recipient avand grija sa nu scapati si membrana care il sustine.

Daca membrana va fi scapata in galbenusul de lucru acesta va strica calitatea picturii.

Oricum, nu va panicati! Chiar daca ati scapat parte din membrana o puteti extrage cu o pensula.

Daca oul este de curte si are un galbenus gras puteti adauga o mica cantitate de apa. Eu prefer apa distilata sau de ploaie. Masura va fi aproximativ aceeasi cu cantitatea galbenusului utilizat sau ...practic, puteti folosi jumatate din coaja oului.

Pentru ca emulsia sa nu se strice adaugati un acid acetic (preferabil otet de mere)...aproximativ jumatate din cantitatea galbenusului.

Utilizarea esentei de cuisoare în emulsie are scop de conservare suplimentara, de fungicid natural si de aromatizare.

Cand nu folositi emulsia depozitati-o la frigider sau in locuri racoroase si fara lumina

Spiritualitatea emulsiei de ou cu tempera
Utilizarea oului, apei si a otetului poate fi privita si in sens spiritual

Oul este un simbol al vietii. O viata nouă, care sparge un învelis. Simbol al Invierii lui Iisus.

Apa simbolizeaza botezul in Iordan si prin extensie sfintirea cu aghiazma a tot ce inseamna materie.

Otetul aminteste de patimile lui Hristos pe cruce

Cu aceste sfaturi practice si cu inspiratie spirituala puteti patrunde si mai adanc  in tainele iconografiei.



sursa: ateliersantacruz.blogspot.com


2 comentarii:

Marinela Ioana Parasca spunea...

Interesant! :)

Ana Drăgan spunea...

Foarte interesant. Esti primul care a scris, practic, cum se prepara emulsia de ou. Multumesc :)