Manstirea Cotesti, judetul Vrancea

Manastire: Sf. Treime din Cotesti
Atestare: 1720
Hram: Stanta Treime
Judetul: Vrancea
Localitate: Cotesti
Coordonate GPS: 45.661347,27.054584
Altitudine: 199m
Numar locuitori: 1734
Harta online

Istoric
         Din pomelnicul existent se pare ca biserica dateaza din anul 1720 si ar putea fi atribuita lui Stefan al II-lea, episcopul Buzaului (1720-1732), care la venirea domnitorului N. Mavrocordat in 1728, a transformat scoala infiintata de fostul episcop Stefan I (supranumit tipograful) intr-una greco-slavona. Pentru ravna lui de grecizare, Stefan al II-lea este inaltat de Constantin voievod, fiul lui N. Mavrocordat, mitropolit al Ungro-Vlahiei (1732-1738). Dovada existentei schitului Cotesti este documentul din 12 ianuarie 1757, aflat in Arhivele Statului, privind donatia facuta de Avram si sotia sa Simona prin zapisul dat in mana Sfintiei sale preotul Nicolae de la schitul Cotesti. N. Iorga, in lucrarea sa Sate si manastiri, din 1905, pag. 142-143, arata ca aceasta manastire a fost locuita odata de calugari rusi. In anul 1819, ultimul staret, Dositei Ieromonahul, preda intreaga avere a manastirii maicilor mutate aici de la schitul Bontesti.

Descriere
         Biserica este construita in stil moldovenesc, in forma de arca, din zid masiv, gros de un m. Catapeteasma din zid, se impreuna cu arcada care sustine bolta Altarului si a naosului. Altarul este luminat de doua ferestre mari, duble, cu grilaj metalic intre ele. Si naosul este luminat pe fiecare parte de cate o fereastra.

         Pronaosul este despartit de naos prin 2 pilastri (unul de fiecare parte a zidului), care sustin o arcada puternica a boitei. Este luminat de o singura fereastra pe zidul din dreapta. Si el ca si naosul este destul de spatios. In toata biserica (inclusiv in pridvor) pardoseala este din scandura.

        Pridvorul, construit mai tarziu decat biserica, este inchis cu scandura. Este luminat de doua ferestre simple asezate in fata pe fiecare parte a usii de intrare. Usa de intrare este dubla, prima din lemn si sticla, a doua, foarte masiva, din lemn, fara geam.

       Turla nu are ferestre pentru lumina si este acoperita cu tabla, in solzi marunti. Acoperisul bisericii este din tabla galvanizata. In exterior zidul este despartit printr-un brau median in doua registre, fiecare registru avand firide spatioase. In partea superioara sub cornise, se afla un rand de ocnite de jur-imprejur, mici, pictate. De asemenea este pictat si peretele exterior din fata, deasupra usii de intrare in pronaos. In pridvor, pe peretii din scandura vopsita gri sunt atarnate icoane.

Pictura
         Pictura afectata de cutremurul din 1940 a fost renovata in 1947 de pictorul Ad. Cantini din Focsani, episcop al Buzaului fiind P. S. D. D. Antim Angelescu.

 Alte date        
Clopotnita este o constructie de zid masiv pe o temelie de 4 m adancime de la suprafata. Sub ea se afla o tainita cu 4 goluri de aerisire, pe vremuri servind ca refugiu pentru vietuitoare. Unul din clopote, care a fost luat de trupele germane in 1916-1918, era donat de slugerul Cotescu in 1859.

        Este situata la 12 km sud-vest de Focsani si este deservita de autobuze pentru transport public, dar si de tren avand gara in Cotesti. Din centrul satului Cotesti pana in manastire sunt 3 km, dar de la statia din deal a autobuzului care merge la Poiana Curtii este numai 1 km. De aici putem ajunge la manastirea Varzaresti 9 km, dupa ce am trecut pe la schitul Sf. Teodora, care-i la 5 km, deasupra satului Palanca. Tot de la Cotesti se ajunge la manastirea Dalhauti 10 km distanta spre nord. Manastirea Cotesti este asezata intr-o poiana in marginea satului, la vest de ea intinzandu-se o mare padure. In celelalte puncte cardinale sunt viile si culturile de camp.

Niciun comentariu: