1 aprilie. Sfanta Maria Egipteanca

Sfanta Maria Egipteanca este cinstita de Biserica Ortodoxa pe 1 aprilie si in cea de-a cincea Duminica a Postului Sfintelor Pasti. A trait in a doua jumatate a secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea. A murit in anul 431, in timpul imparatului Teodosie cel Tanar.

Maria Egipteanca s-a nascut in Egipt. La varsta de 12 ani si-a parasit parintii si a mers in Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viata desfranata. La varsta de 29 de ani, paraseste Alexandria si ajunge la Ierusalim. Pretextul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt si Libia, care calatoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Injumatatirea Postului Mare

Injumatatirea Postului Mare cade intotdeauna in ziua de miercuri a saptamanii a patra, altfel spus, in miercurea de dupa Duminica Sfintei Cruci. Din punct de vedere teologic, intreaga saptamana a injumatatirii postului este infatisata in Triod ca o "saptamana purtatoare de cruce". Sfintii Parinti au randuit ca aceasta saptamana sa fie inchinata Sfintei Cruci celei aducatoare de viata "spre a ne odihni, a rasufla si a ne face pe noi cei osteniti sprinteni si usori pentru restul ostenelii”.

Rugaciunea iconarului

Pentru cel care voieste a deprinde mestesugul zugraviei, sa se faca pentru el rugaciune catre Domnul Iisus Hristos, (in ziua de Pasti. dupa slujba Vecerniei, in prezenta mesterilor si calfelor. Ucenicul sa se inchine inaintea icoanei Nascatoarei de Dumnenezeu, iar preotul dand binecuvantarea ("Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie"), sa rosteasca rugaciunile incepatoare si aceste tropare:

Interviu pentru National Magazin. Arta de a fi artist

       Mihai Ladunca, nascut la 25 iulie 1980 intr-o familie de preoti, a urmat cursurile Facultatilor de Teologie si Arte Plastice cu specializarea Pedagogie si Arta Decorativa. 

In prezent director de Marketing la Scorpion, dealer Volkswagen si Audi din Vrancea, iar in paralel cu activitatea de marketing realizeaza lucrari religioase precum icoane, vitralii, mozaicuri sau restaurari. Se va lasa descoperit putin cate putin, raspunzand pozitiv initiativei noastre.

National Magazin: Pasiune pentru pictura sau hobby ?

Citeste mai mult

9 martie - 40 de pahare ?!

9 Martie - Este pacatos obiceiul practicat de unele persoane,ca de Sfintii 40 de Mucenici - pe care Biserica ii praznuieste pe 9 martie - sa bea 40 de pahare de vin. Am auzit ca se beau 44 de pahare, adaugandu-se fara nici o explicatie 4 pahare lacomiei la bautura.

Sfintii 40 de mucenici

Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie. Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Icoana - Fecioara Maria cu Pruncul si SF Anton cu SF Nicolae


Icoana Fecioara Maria cu Pruncul Iisus


Medicina si pruncul

In ultima vreme, probabil in ultimii 20-30 de ani, s-a dezvoltat - sau a fost introdusa - in societate, conceptia conform careia medicina este disciplina care se ocupa cu producerea si mentinerea vietii. Analizand cu atentie practicile medicale actuale, observam ca tot procesul dezvoltarii sarcinii - de la conceptie si pana la nastere - este intesat de analize, controale, teste statistice, teste intrusive etc. 

Duhovnic sau psiholog

Lipsa banilor, neincrederea in propriile puteri, grijile, conflictele familiale etc, sunt motive din cauza carora, unele persoane ajung sa nu mai aiba parte de liniste. Pentru redobandirea ei, ni se recomanda din partea unora duhovnicul, iar din partea altora psihologul.