Colindele de Craciun

Colindele Termenul "colinda” este de origine latina si provine de la cuvantul latin "calendae“, derivat din verbul "calare“ ("a vesti“). Astfel, a colinda inseamna a vesti. In vechime, se colinda din seara de 24 decembrie, pana in 25 decembrie. Amintim ca in unele parti se mergea cu colindul pana in Ajunul Anului Nou. 

17 decembrie 2011. Concert de colinde sustinut de Corul Pastorala

"Hristos Se naste slaviti-L"

Cu ocazia aproprierii Praznicului Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, Corul Pastorala are placerea de a va invita in perioada 15-24 decembrie 2011 la a VI-a editie a Festivalului Coral National Pastorala.

In data de 17 decembrie 2011 incepand cu ora 16.00 la Teatrul Municipal "Mr. Gh. Pastia" unde va avea loc Concertul Traditional de Colinde sustinut de Corul Pastorala avand ca invitati Corul barbatesc Armonia din Braila si soprana Alina Ladunca-Coban

Evenimentul va fi prezentat de catre conf. univ. dr. Ioan Golcea vicepresedintele Asociatiei Nationale Corale din Romania si de preot prof. Valeriu Tufaru iar intrarea va fi libera. 

Va asteptam cu drag!

Concert de Craciun cu Filarmonica Unirea si soprana Alina Ladunca-Coban

EVENIMENTUL CULTURAL AL LUNII DECEMBRIE

Va lansam invitatia de a participa Duminica 18 decembrie, ora 18.00, la sala mare a Ateneului Popular "Maior Gh. Pastia", la Concertul extraordinar oferit de ansamblul nostru simfonic, Orchestra de Camera UNIREA. Dirijor : Vincent Gruger;  Solist : Alina Ladunca Coban - soprana
Concertul este prilejuit de Nasterea Mantuitorului si este intitulat simplu : Concert de Craciun.
Vom avea cu totii bucuria sa ascultam colinde de Craciun  cu acompaniament orchestral  dar si lucrari instrumentale celebre din creatia romanesca si universala.
Programul in afisul atasat.
In pauza concertului se va lansa CD-ul : "The Best Of ..." al Orchestrei de Camera UNIREA.

Biletele s-au pus deja in vanzare la Agentia de bilete a Ateneului Popular.
Pretul unui bilet : 50 lei. Elevii si pensionarii : 30 lei.

Va asteptam sa petrecem impreuna o seara de neuitat.

Icoanele Maicii Domnului. Variante de reprezentare

Descriere şi simboluri

Iconografii din toate timpurile au încercat să o prezinte pe Maica Domnului cât mai frumoasă, blândă, demnă şi slăvită pe cât au fost ei de capabili. Uneori au pictat-o mâhnită şi uneori îndurerată, dar întotdeauna plină de tărie spirituală şi de înţelepciune. 

Doamna Preacurată este prezentată întotdeauna cu capul acoperit cu o năframă, care Îi cade pe umeri, conform cu tradiţia iudaică din acele vremuri. Această năframă sau acoperămând de cap este, de obicei, roşu pentru a simboliza suferinţa şi sfinţenia astfel obţinută. Sub această năframă, hainele Îi sunt albastre, simbolizând umanitatea Maicii Domnului. 

Spiridon al Trimitundei - sfantul calator

Spiridon al Trimitundei - sfantul calatorSfantul Spiridon s-a nascut in jurul anului 270, in Aski (Cipru) si a fost pastor de oi. Numele sau provine de la cuvantul "spiris", care inseamna "cosulet" in limba greaca, ca urmare a smereniei sale de a purta pe cap o scufie din papura, in locul mitrei episcopale.

Dupa moartea sotiei sale, alege sa duca o viata ascetica. Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea orasului Pafos. Participa la
primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325, unde a fost condamnata invatatura lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

6 decembrie. Sfantul Nicolae, sarbatoare si traditie

Sfantul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut sfant al Bisericii noastre. Indiferent pe cine intrebi, iti poate spune despre el ca este sfantul care aduce daruri. Noaptea dinaintea zilei de 6 decembrie este cunoscuta ca fiind noaptea darurilor. Este momentul in care vine "Mos Nicolae".